KUKKÓNIA

A KUKKONIA - JELENSÉG

Néhány évtizeddel ezelőtt minden ételünk arról a vidékről származott, ahol éltünk. Szlovákia minden tájegységének megvoltak a maga jellegzetes ételei, jellemző ízei. Nagyanyáink hazai alapanyagokból házias ételeket főztek.

Ám a világ nagyot változott – a határok megnyitásával a hazai piacot elárasztották a külföldi élelmiszerek. Az egyes vidékek jellegzetes ételei lassanként eltűntek, és helyüket idegen, világszerte közkedvelt ételek foglalták el.

2014-ben egy csendes nyári este a nagy diófa alatt összeült néhány vállalkozó szellemű ember, és elhatározta, hogy megpróbál szemben úszni az árral. Úgy döntöttek, hogy megmutatják a világnak szűkebb hazájuk értékeit, és nem várják meg, hogy a világ újra a saját akaratát érvényesítse nálunk. Hittek benne, hogy az embereknek ízleni fog a valódi tej, vaj, a hazai gyümölcs és a jó minőségű szlovákiai hús.  Így alakult meg a Kukkonia civil társulás.

A Kukkónia névnek érdekes története van, de a szó nem légből kapott – egy darab történelem rejtőzik benne. Jelentését tekintve egy földdarab neve, egy szárazföldi szigeté, amelyet a Nagy-Duna és a Kis-Duna fog közre. Ez a természeti szépségekkel és gazdagsággal megáldott sziget – más néven Csallóköz – a tatár hordák pusztításának idején kapta a Kukkónia nevet. A lápokkal, mocsarakkal átszőtt Csallóköz népe a vész idején az idegenek számára kiismerhetetlen mocsárvilágba húzódott vissza, hogy életét mentse, és egy honi béka, a tűzhasú unka hangját utánozva (kuk-kó) adott hírt magáról sorstársainak. Ehhez az ősi megnevezéshez nyúltak vissza a Kukkonia társaság létrehozói.  

A társulás célja mélyenszántó és könnyen érthető – visszatérni a tájegység hagyományaihoz modern köntösbe öltöztetve. A Kukkonia társulás a Csallóköz fejlesztését, kulturális hagyományainak, történelmi és természeti örökségének megőrzését, értékeinek bemutatását és a helyi természeti gazdagság kiaknázását tekinti feladatának.

2015 és 2016 folyamán piacra kerültek a Kukkonia márkanévvel előállított első élelmiszerek. Ugyan miben különböznek a többi terméktől? Abban, hogy valamennyi százszázalékosan hazai gyártmány. Hagyományos élelmiszerek korszerűen elkészítve. Nem tartalmaznak E betűs adalékokat, sem tartósítószereket, és nagyszerű az ízük. Azon fogyasztók számára készülnek, akik gondot fordítanak rá, hogy mit esznek, és természetesen a lokálpatrióták számára is, akik számára fontos, hogy mindez a miénk.

A Kukkonia márkanév ezt jelenti: hazai és kitűnő!

A varázslatos Kukkóniáról többet is megtudhat a Kukkonia társulás weboldalán. Fedezze fel Kukkóniát!   

www.kukkonia.sk/hu

logo-with-slogan-hu_0.png


E-shop KUKKONIA:
www.kukkoniashop.sk

25.png itunes-app-store-logo.png
logo._android._google._play._store._app._internal.001.png

 

KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
KUKKÓNIA
Cookies